Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym charakteryzują się pieczarki blanszowane?

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych rodzajów grzybów wykorzystywanych do przygotowywania potraw nie tylko w polskiej kuchni. Można je obrobić na różne sposoby, co urozmaici ich smak. Jednym z ciekawych rodzajów są pieczarki blanszowane. Co oznacza ten termin i czy warto wykorzystywać tak przygotowane grzyby? Przeczytaj tekst, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat.
Blanszowanie pieczarek – co to takiego?
Różnorodne sposoby obróbki produktów spożywczych często ułatwiają przygotowywanie potraw oraz ulepszają walory smakowe danych warzyw, owoców czy grzybów. Jednym z ciekawych procesów jest blanszowanie, a wykorzystuje się je na przykład w przypadku pieczarek. Na czym ono konkretnie polega?
Otóż pieczarki blanszowane są podgotowywane przez kilka minut, a następnie przekładane do zimnej wody. Ten sposób wstępnej obróbki wpływa na strukturę grzybów (stają się one bardziej miękkie), a także pozwala pozbyć się bakterii. Co więcej, blanszowanie pieczarek ułatwia ich późniejsze dalsze gotowanie oraz ewentualne mrożenie.
Proces wpływa również na smak grzybów – znika ich gorzkawy posmak. Jak łatwo zauważyć, blanszowanie przynosi wiele korzyści, dlatego dystrybutorzy pieczarek często sprzedają je w takiej formie. Dalsza obróbka tak przygotowanych grzybów jest o wiele łatwiejsza, zarówno w prywatnych kuchniach, jak i w barach oraz restauracjach.
Jak przebiega blanszowanie pieczarek?
W teorii blanszowanie pieczarek nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych elementach, aby zrobić to dobrze. Jedną z najistotniejszych kwestii jest czas. Pieczarki mają być jedynie delikatnie podgotowane, dlatego z reguły trwa to około minuty. Tyle samo powinny znajdować się pod zimną wodą. Co więcej, do garnka z wrzątkiem należy dodać sól, tak aby pieczarki zatrzymały swój ładny kolor zachęcający do zakupu, czasem dolewa się również odrobinę soku z cytryny. Trzeba również pamiętać o dokładnym umyciu grzybów przed wrzuceniem ich do wody. Blanszowaniem pieczarek zajmują się profesjonalne firmy, takie jak na przykład Lomania.
Tak przygotowane grzyby zachowują swój atrakcyjny kolor oraz walory smakowe, a dodatkowo ułatwiają dalszą obróbkę. Z tych właśnie powodów są one tak chętnie kupowane przez konsumentów. Pozyskiwanie blanszowanych pieczarek od zaufanych dystrybutorów to większa gwarancja ich lepszego smaku oraz zawartości składników odżywczych. Blanszowanie to tylko jeden ze sposobów obróbki grzybów i innych produktów, ale cieszy się on dużą popularnością ze względu na korzyści, jakie przynosi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana