Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy ryby mrożone dorównują wartościami odżywczymi rybom prosto z kutra?

Na rynku możemy obecnie znaleźć coraz więcej produktów mrożonych. Warto zatem zastanowić się, czy ich jakość rzeczywiście jest gorsza od świeżych ryb prosto z kutra. Czy wartości odżywcze tych dwóch produktów różnią się znacząco? W poniższym artykule postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Mrożone czy świeże – jakie ryby wybrać?
Porównując wartości odżywcze ryb mrożonych i tych prosto z kutra, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. Jakość ryb świeżych zależy od czasu, jaki upłynął od ich złowienia. Im dłużej ryba pozostaje nieprzetworzona, tym więcej traci na wartościach odżywczych. W przypadku ryb mrożonych proces zamrażania pozwala na „zamknięcie” wartości odżywczych w produkcie, co sprawia, że nawet po dłuższym czasie przechowywania ich jakość pozostaje na stosunkowo wysokim poziomie. Jeśli zatem nie mamy możliwości zakupu świeżych ryb, możemy sięgnąć po mrożonki. Warto jednak pamiętać, że jakość takiego produktu zależy od zastosowanej technologii oraz czasu, jaki upłynął pomiędzy złowieniem ryby a jej zamrożeniem.
Niemniej jednak, gdy pojawi możliwość kupienia ryby prosto z kutra, warto się na to zdecydować, gdyż wówczas mamy całkowitą pewność, że dostajemy pełnowartościowy produkt. Gdy ryby trafią na nasz stół zaraz po złowieniu, zachowują one wszystkie swoje naturalne walory smakowe i odżywcze. Należy bowiem pamiętać, że produkty rybne są bogate w białko, witaminy z grupy B, witaminę D oraz cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. W przypadku ryb mrożonych proces przechowywania może wpłynąć na ich wartości odżywcze. Co więcej, podczas mrożenia mogą wystąpić zmiany strukturalne białek, co może wpłynąć strawność potraw.
Kupuj u sprawdzonych dostawców
Jeśli kochamy ryby, powinniśmy znaleźć solidnego sprzedawcę, takiego jak dystrybutor ryb morskich Gadus z Gdyni, który dostarcza tylko świeże produkty i w swojej ofercie ma również ryby prosto z kutra. Dobrzy sprzedawcy są w stanie zaoferować szeroki wybór produktów, które charakteryzują się najwyższą jakością. Najlepiej stawiać na takie firmy, które samodzielnie zajmują się filetowaniem, porcjowaniem, marynowaniem czy wędzeniem sprzedawanych ryb. Jest to bowiem znak, że mamy do czynienia z fachowcami, którzy znają się na swojej pracy i są w stanie dostarczyć produkty dopasowane do potrzeb klienta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana