Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy i jak automatyzacja pracy wpływa na jakość wytwarzanego pieczywa?
Statystyczny Polak zjada aż 36 kilogramów chleba rocznie. Trudno sobie wyobrazić śniadanie bez pysznej bułeczki lub świeżej kromki. Piekarnictwo to wymagający rynek. Stąd coraz więcej piekarzy się decyduje na automatyzację wypieku chleba. Jednak część przedsiębiorców obawia się gorszej jakości wytwarzanego pieczywa. Dowiedz się, jaki wpływ na wypieki ma automatyzacja pracy.
Jaki jest cel automatyzacji w piekarni?
Warto głębiej zrozumieć pojęcie automatyzacji, zanim będzie możliwa ocena jej wpływu na jakość. Do powodów, dla których przedsiębiorcy coraz częściej decydują się na zakup nowoczesnych maszyn piekarniczych, należą:
- przyśpieszenie procesu fermentacji zakwasów i drożdży,
- wyeliminowanie strat związanych z błędami pracowników,
- ograniczenie ilości personelu na zmianie nocnej,
- możliwość efektywnego krojenia i pakowania pieczywa,
- ustanowienie standardów wyrobów piekarniczych.
Za automatyzacją wyrobu pieczywa przemawia wiele czynników. Nowoczesne urządzenia pomogą nie tylko usprawnić proces produkcji, ale też w perspektywie czasu będą miały pozytywny wpływ na wydatki firmy. Pozwolą ograniczyć straty, dzięki wyeliminowaniu błędów ludzkich. Automatyzacja pozwala także na lepsze wykorzystanie potencjału pracowników. Zamiast wykonywać rutynowe zajęcia, będą oni mogli przejść do bardziej odpowiedzialnych zadań.
Jak automatyzacja może wpłynąć na jakość wyrobów piekarniczych?
Do najczęstszych zmartwień piekarzy dotyczących automatyzacji, należy obawa o pogorszenie się jakości wyrobów. Natomiast warto pamiętać, że wybierając nowoczesne urządzenia, w których mechanizmy dozowania zostały wnikliwie dopracowane, można wręcz uzyskać lepszy standard produkcji. Takie rozwiązania oferuje firma BakerLink. Nowoczesne metody konstrukcji maszyn służących do automatyzacji pozwalają na precyzyjne odmierzanie i dozowanie potrzebnych składników. Wśród urządzeń, które poprawią jakość wytwarzanego pieczywa, można znaleźć:
- fermentator do mąki – maszyna pozwala na wytworzenie i kontrole zakwasu koniecznego do wypieku chleba tradycyjnego, jedyne czynności, jakie są po stronie piekarza, to wprowadzenie odpowiednich wytycznych za pomocą dotykowego panelu sterowania,
- zaparzacz mąki – urządzenie kontroluje proces wytwarzania zaparzki, która wzbogaca chleb w wyjątkowy smak, lepszą strukturę miękiszu i dłuższą świeżość,
- drożdzownik – maszyna przyśpiesza proces namnażania droższy i umożliwia przechowywanie ich.
Nowoczesne urządzenia do automatyzacji piekarni wpłyną zatem pozytywnie na jakość wytwarzanego pieczywa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana