Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Chilli jako podstawowy składnik dań na ostro
Wiele osób gustuje w daniach na ostro. Tego typu potrawy swój charakterystyczny, pikantny smak zawdzięczają przede wszystkim wykorzystaniu odpowiednich przypraw. Do najważniejszych z nich zalicza się zmieloną papryczkę chili. Warzywo to poza wyjątkowymi walorami smakowymi i zapachowymi odznacza się też określonymi właściwościami odżywczymi oraz zdrowotnymi. Koniecznie dowiedz się więcej na temat chili i jego zastosowania w kuchni.
Papryczki chili – podstawowe informacje
Papryczki chili zalicza się do warzyw psiankowatych. Rośliny te pochodzą z Ameryki Północnej i Południowej. Wyodrębnia się ich rozmaite odmiany, różniące się kształtem, rozmiarem oraz poziomem ostrości. Najbardziej pikantnym smakiem charakteryzują się maleńkie papryczki, takie jak Nag Jalokiya wywodzące się z subkontynentu indyjskiego. Im większe owoce tworzy dana roślina, tym łagodniejsze są one w smaku. Wykorzystywane jako przyprawy do rozmaitych dań papryczki chili to niskokaloryczne warzywa, które odznaczają się bogatą zawartością rozmaitych korzystnych dla zdrowia ludzkiego związków. Należą do nich m.in. karotenoidy i przeciwutleniacze. Chili obfituje też w witaminę A, C oraz w kwas foliowy. Spożywanie potraw przyprawionych tym składnikiem wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Delektowanie się pikantnymi daniami jest też korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Chili przyczynia się bowiem do obniżenia ogólnego poziomu cukru we krwi.
Przeczytaj również: Czym cechują się przyprawy naturalne?
Zastosowanie chili w kuchni
Papryczki chili znajdują wszechstronne zastosowanie przy przygotowywaniu różnego rodzaju potraw kuchni włoskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej itp. Można je z powodzeniem dodać m.in. do spaghetti, niektórych zup oraz sosów mięsnych i pomidorowych. Z omawianych papryczek nierzadko czyni się też główny składnik dania. Tak jest m.in. w przypadku pieczonych papryk faszerowanych serem pecorino. Warto mieć świadomość, że ostrość chili na ogół świetnie współgra ze słodkimi smakami. Stąd też wspomniane papryczki często wykorzystuje się jako składnik m.in. ciast czekoladowych. Stosując w kuchni chili nabyte w takich sklepach, jak hurtownia ziół i przypraw Floramex, warto pamiętać o konieczności zachowania umiaru w dodawaniu ich do potraw. Po zastosowaniu tej przyprawy należy dokładnie umyć ręce.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana