Artykuł sponsorowany

Chilli jako podstawowy składnik dań na ostro

Chilli jako podstawowy składnik dań na ostro

Wiele osób gustuje w daniach na ostro. Tego typu potrawy swój charakterystyczny, pikantny smak zawdzięczają przede wszystkim wykorzystaniu odpowiednich przypraw. Do najważniejszych z nich zalicza się zmieloną papryczkę chili. Warzywo to poza wyjątkowymi walorami smakowymi i zapachowymi odznacza się też określonymi właściwościami odżywczymi oraz zdrowotnymi. Koniecznie dowiedz się więcej na temat chili i jego zastosowania w kuchni.

Papryczki chili – podstawowe informacje

Papryczki chili zalicza się do warzyw psiankowatych. Rośliny te pochodzą z Ameryki Północnej i Południowej. Wyodrębnia się ich rozmaite odmiany, różniące się kształtem, rozmiarem oraz poziomem ostrości. Najbardziej pikantnym smakiem charakteryzują się maleńkie papryczki, takie jak Nag Jalokiya wywodzące się z subkontynentu indyjskiego. Im większe owoce tworzy dana roślina, tym łagodniejsze są one w smaku. Wykorzystywane jako przyprawy do rozmaitych dań papryczki chili to niskokaloryczne warzywa, które odznaczają się bogatą zawartością rozmaitych korzystnych dla zdrowia ludzkiego związków. Należą do nich m.in. karotenoidy i przeciwutleniacze. Chili obfituje też w witaminę A, C oraz w kwas foliowy. Spożywanie potraw przyprawionych tym składnikiem wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Delektowanie się pikantnymi daniami jest też korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Chili przyczynia się bowiem do obniżenia ogólnego poziomu cukru we krwi.

Przeczytaj również: Czym cechują się przyprawy naturalne?

Zastosowanie chili w kuchni

Papryczki chili znajdują wszechstronne zastosowanie przy przygotowywaniu różnego rodzaju potraw kuchni włoskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej itp. Można je z powodzeniem dodać m.in. do spaghetti, niektórych zup oraz sosów mięsnych i pomidorowych. Z omawianych papryczek nierzadko czyni się też główny składnik dania. Tak jest m.in. w przypadku pieczonych papryk faszerowanych serem pecorino. Warto mieć świadomość, że ostrość chili na ogół świetnie współgra ze słodkimi smakami. Stąd też wspomniane papryczki często wykorzystuje się jako składnik m.in. ciast czekoladowych. Stosując w kuchni chili nabyte w takich sklepach, jak hurtownia ziół i przypraw Floramex, warto pamiętać o konieczności zachowania umiaru w dodawaniu ich do potraw. Po zastosowaniu tej przyprawy należy dokładnie umyć ręce.

Przeczytaj również: Kurkuma i kumin w kuchni indyjskiej

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.