Artykuł sponsorowany

Cecina - poznaj smak hiszpańskiej wołowiny

Cecina - poznaj smak hiszpańskiej wołowiny

Hiszpania słynie z wędlin długodojrzewających. Do najpopularniejszych należą wieprzowe jamon iberico oraz jamon serrano, którym produkcja przebiegająca w tradycyjny sposób zapewnia wyjątkowe walory smakowe i niebywały aromat. Jednak zaraz obok wyrobów wieprzowych stoi cecina, wędlina wołowa, której mięso jest ręcznie solone, a później zasuszane i podwędzane w specjalnie przygotowanych dojrzewalniach. Jaka jest historia tego wyrobu? Jakie dania z ceciną w roli głównej można przygotować?

Skąd pochodzi nazwa cecina?

Określenie prawdopodobnie zaczerpnięto z łacińskiego siccus, co oznacza suchy, bądź od celtyckiego słowa ciercina nawiązującego do określeń północnego wiatru. Zasolone mięso podsusza się bowiem na powietrzu, słońcu lub w dymie. Historia tego wyrobu sięga IV wieku przed naszą erą. Zapiski Lucio Moderato Columella, przyjaciela Seneki, obejmują między innymi przepis na cecinę, mięso wołowe, które powinno być podsuszane w ostatniej kwadrze księżyca, zwłaszcza podczas zimowego przesilenia. Kolejne wzmianki pochodzą z XVI wieku. Należą do nich dzieła Cervantesa czy El Lazarillo de Tormes, z których wynika, że cecina cieszyła się opinią smacznej wędliny, którą można długo przechowywać.

Jak powstaje cecina?

Cecina różni się zapachem, strukturą i smakiem od klasycznych jamon iberico i serrano. Jak wiele innych hiszpańskich produktów również podlega przepisom w zakresie produkcji, których spełnienie gwarantuje jakość wyrobu. Najbardziej znaną jest Cecina de León z górnych części wołowych nóg sprawianych i suszonych w kastylijskiej prowincji Leon. Mięso dzielone jest na cztery części, a każda z nich ma nieco inną strukturę i smak. Następnie miejsce ma proces przyrządzania, czyli odpowiednie przycięcie i uformowanie mięsa. Tak przygotowane pokrywane jest warstwą morskiej soli gruboziarnistej. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, celem tego etapu jest odsączenie wody z mięsa, rozwinięcie aromatów i konserwacja. Po leżakowaniu około 4 dni w temperaturze od 2 do 5°C i wilgotności na poziomie 85% mięso przechodzi przez płukanie z nadmiaru soli, a następnie trafia do suszarni na około 30-45 dni. W tym czasie mięso twardnieje, smak koncertuje się, a struktura staje się zwięzła. W procesie naturalnego dojrzewania mięsa na wędlinie pojawia się specyficzny nalot.

Siedem miesięcy do najkrótszy czas dojrzewania ceciny. W zależności od kawałka, z którego powstaje wędlina, może ono przebywać w dojrzewalni 14 miesięcy i więcej. Pod koniec produkcji mięso poddaje się procesowi delikatnego wędzenia drewnem z dębu ostrolistnego, które nadaje odpowiedni smak i aromat.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.